Festes locals

CALENDARI D’ACTES FESTIUS

 GENER  JULIOL

Cavalcada de Reis

Sant Antoni


 FEBRER  AGOST

Clavaris Sant Ramon Nonat

Clavariesses Verge dels Desemparats de Sant Ramon

 MARÇ  SETEMBRE
Falles

Festes Locals

Festes AAVV Avinguda de la Pau

 ABRIL  OCTUBRE

Sant Vicent Ferrer

Sant Vicent Ferrer (Mont Pietat)

Sant Francesc de Paula

Setmana Santa

Nou d’Octubre

MAIG  NOVEMBRE

Festes Clavaris Verge dels Desemparats

Festes Clavariesses Mont Pietat

Mostra Internacional de Pallassos
JUNY  DESEMBRE

Sant Joan

Processó del Corpus

Festa de cap d’any

 

 


GENER

Cavalcada de ReisCabalgata de Reyes

A la vesprada del dia 5 de gener SSMM els Reis Mags recorren des del barri de Sant Ramon tota l’avinguda Camí Nou fins al carrer Sant Joaquim, acompanyats per un grup d’animació. Al barri de la Llum, la Cavalcada recorre els carrers del barri fins a la plaça Alqueria Nova on s’oferix una xocolatada.

Sant Antoni

Sant Antoni

 

A Xirivella celebrem al mes de gener la festa de sant Antoni amb la celebració d’una Santa Missa a la parròquia de la Verge de la Salut. Al finalitzar esta, es trasllada en processó al sant a la plaça pròxima a l’església, on el retor beneix tota classe d’animals. Destaca la desfilada de carretes i carruatges guarnits i cavalls amb exhibició de passejos. Els organitzadors
obsequien els assistents acompanyat d’animals amb caramels i vi de la
regió. Al barri de la Llum, se celebra també esta festa amb una Missa i
la benedicció dels animals en la parròquia del Santíssim Crist de la
Llum.

 

 

→ Tornar

 


MARÇ

Falles

Xirivella és un poble molt faller per estar tan prop de València i estes festes es viuen amb gran passió. Als anys cinquanta començaren a celebrar-se les falles de sant Josep, actualment la població compta amb sis falles. Es realitzen actes conjunts com la crida a la que acudixen totes les falleres majors de Xirivella i una ofrena a la Verge de la Salut.

 

→ Tornar

 


ABRIL

Sant Vicent Ferrer

Des de fa més de cinquanta anys se celebra la festivitat de sant Vicent Ferrer a l’abril. Xirivella participa al concurs de Miracles de València capital, i tots els anys aconseguixen primers premis tant de representació com d’interpretació i parla del valencià.

Durant tres dies es representen els miracles a l’altar instal·lat front a l’església Verge de la Salut, a l’Auditori Municipal i al Cercle Instructiu Musical.

El dia de la festa ple matí té lloc el solemne combregar dels impedits, per la vesprada la Santa Missa i la processó.

A banda de les representacions, hi ha actes festius variats: l’enramada de la murta, el trasllat de la imatge fins l’altar, “mascletà”, paelles i castells inflables per als xiquets, tot organitzat pels Clavaris de l’Altar de Sant Vicent Ferrer.

 

Altar San Vicente Ferrer

 

Sant Vicent Ferrer (Mont de Pietat)

Al barri Mont de Pietat es realitzen en honor a sant Vicent Ferrer uns dies de celebracions organitzades pels Clavaris de Sant Vicent Ferrer del Mont de Pietat: trasllat del sant, ofrena de flors i processó, al voltant d’estos actes hi ha altres activitats per a tot el barri com xocolatades, jocs infantils, dicomòbil, etc.

Sant Francesc de Paula

Entre la diversió i el compromís espiritual se celebren les festes en honor a sant Francesc, organitzades pels Clavaris de Sant Francesc de Paula. Es composen d’una part popular amb jocs de taula, jocs infantils, cavalcada de disfresses pel barri, revetla amb orquestra i “despertà”, i també de les celebracions religioses: actes de penitència, missa solemne en honor a sant Francesc i processó.

 

Setmana Santa

Al nostre poble, celebrem la Setmana Santa amb els següents actes religiosos:

Divendres de Dolors: Eucaristia i Processó

Diumenge de Rams: Eucaristia i Benedicció de les palmes

Dimecres Sant: Eucaristia i Processó

 

Divendres Sant: Viacrucis i Processó de l’enterro

Dissabte Sant: Processó del retrobament

Diumenge de Resurrecció: Eucaristia

→ Tornar


MAIG

Clavaris Verge dels Desemparats

 

Clavariesses Mont de Pietat

 

→ Tornar

 


JUNY

Sant Joan

Esta festa de tradició mediterrània, se celebra el 24 de juny amb fogueres i revetles en diferents associacions festives de la localitat.

 

Processó del Corpus

Les parròquies de Xirivella celebren este acte conjuntament, és tradicional quer participen diferents associacions festives i els xiquets que han pres la 1a comunió eixe any.

→ Tornar

 


AGOST

Clavaris Sant Ramon Nonat

L’ultima setmana d’agost tenen lloc les festes en honor a sant Ramon, els Clavaris organitzen tota una sèrie d’actes festius i esportius que culminen amb una solemne processó on acudixen les dones embarassades per a demanar protecció al sant durant el part, segons marca la tradició

Clavariesses Verge Desemparats del barri Sant Ramon

 

→ Tornar


SETEMBRE

Festes locals

Xirivella celebra les festes patronals en honor a la Verge de la Salut i del Santíssim Crist de la Llum durant la primera quinzena de setembre. Són unes festes de caràcter religiós durant les quals s’instal·la una fira popular en què participen les diferents associacions i centres culturals de la població.

 

Cal destacar la celebració de l’anomenada Nit de les Figues, on tradicionalment s’organitzava una revetla i quan amaneixia, després de la missa, la gent del poble es dispersava per l’horta i recollia figues que, junt a les rosquilletes típiques, servien de desdejuni. Hui en dia, durant eixa nit es fan torrades al carrer.

Durant les nits, en diferents barris, s’organitzen discomòbils. En els últims anys s’han consolidat esdeveniments organitzats per l’Ajuntament com ara el Paelles i Colles, la Marxa de Colors, el Passeig i concert a l’Horta i el pregó institucional amb què es dóna el tret d’eixida de les festes majors de Xirivella.

Festes Avinguda de la Pau

L’Associació de Veïns de l’Avinguda de la Pau, organitza durant la
primera quinzena del mes de setembre, competicions esportives i activitats lúdiques en este barri situat entre Xirivella i Mislata.

→ Tornar


 FallasOCTUBRE

9 d’octubre

Amb motiu del dia de la Comunitat Valenciana, les falles de
Xirivella realitzen diferents actes que inclouen processons cíviques,
“mascletaes” i trasllat de la Senyera.

→ Tornar


NOVEMBRE

Mostra Internacional de Pallassos

La Casa de Cultura de Xirivella organitza durant el mes de novembre,
des de fa ja setge anys, este esdeveniment. L’atractiu programa, amb actuacions de còmics internacionals i el caràcter solidari l’han convertit en un dels esdeveniments més importants de la població.

→ Tornar


 DECEMBRE

Festa de Cap d’Any

Des de fa uns anys l’ajuntament proposa als ciutadans la celebració del Cap d’Any a Xirivella. Actualment s’instal·la una carpa en la plaça de la Concòrdia, front a l’edifici de l’Ajuntament, a la que es pot acudir amb la família per a participar del ball i felicitar el nou any als nostres veïns.

 

→ Tornar