Consells de seguretat personal y vial

CONSELLS DE SEGURETAT PERSONAL

En qüestions de seguretat personal, convertir-se en la víctima d’un atracament o robatori en la via pública pot dependre de les mesures de prevenció que fàcilment pot tindre en compte qualsevol ciutadà en tot moment.
Des d’esta Policia Local es pretenen divulgar unes senzilles regles de seguretat personal que poden servir-nos per a reduir les probabilitats de convertir-nos en víctimes de robatoris o altres delictes semblants.

ROBATORIS AMB VIOLÈNCIA EN LES PERSONES

El delinqüent que pretén assaltar una persona procurarà triar el moment i lloc en què la víctima siga més vulnerable, perquè les seues probabilitats d’èxit siguen majors, i per això triarà la persona més desprevinguda que trobe.
Recorde que el delinqüent pot no tindre “aspecte de delinqüent”. S’han detectat , en nombroses ocasions, assalts produïts per persones ben vestides i correcta aparença física per a evitar sospites.
Caminant pel carrer en zones o hores del dia que ens puguen produir desconfiança, és aconsellable observar el que ocorre al nostre voltant, perquè qualsevol persona que pretenga assaltar-li haurà d’aproximar-se a vosté d’una forma peculiar. És convenient observar les actituds que puguen ser sospitoses en les persones que ens envolten. Els ulls són l’espill de l’ànima, per això, les mans i la mirada són bons indicadors de les intencions alienes.
Si advertix (o sospita) que una persona el/la seguix mentres camina pel carrer, per a comprovar-ho pot canviar de vorera. Si eixa persona també ho fa, és molt probable que la seua sospita siga certa. En estos casos, no es detinga i busque un lloc concorregut, a ser possible amb policies o amb personal de seguretat.
Si finalment es produïx un atracament, intente mantindre la calma i no es resistisca a entregar els diners o la cartera al delinqüent, especialment si és amenaçat amb una arma. Pense que davant d’una actitud resistent per part de la víctima, el delinqüent pot reaccionar molt agressivament, i la vida pròpia o de les persones que ens acompanyen val més que tots els diners o documents que podem portar damunt.
Recorde totes els dades que permeten identificar amb posterioritat la persona que l’ha atracat ,per formular la denúncia amb posterioritat. S’aconsella intentar recordar dades com: color del cabell, edat aproximada, vestimenta, accent, actituds, o trets personals que ens criden l’atenció (com ara tatuatges, bigot o barba, etc.).

 

CIRCULANT EN UN VEHICLE

Quan estacione el seu vehicle en un lloc desconegut, vigile el lloc on es troba i preveja l’hora en què haja de tornar al vehicle (pot preveure que estaciona a plena llum del dia, en un carrer concorregut, però que ha de tornar quan és de nit i en el lloc ja no transita tanta gent). Abans d’estacionar-hi (o quan torne), vigile si hi ha alguna persona al voltant que li resulta sospitosa.
Llevei sempre les claus del contacte i tanque el vehicle quan l’abandone, encara que siga per molt poc de temps, especialment en estacions de servici o enfront de la porta d’un comerç en què volem “entrar i eixir de seguida”. Són moments que es poden aprofitar fàcilment per a sostraure el vehicle ol les coses que s’hi contenen.
Si al tornar al vehicle troba algun “dany” que li impedix posar-lo en marxa, requerisca ajuda de confiança (policia, Servici d’Assistència en Carretera, etc.). Tinga present que algú pot haver-li causat el dany per a “ajudar-lo”.
No deixe les claus de casa dins del vehicle. Si fa açò està obrint la porta de sa casa als lladres,  que fàcilment podran assaltar la seua vivenda després d’haver vist la seua direcció en el seu Permís de Circulació, Certificat de l’Assegurança, o qualsevol altre document.
No deixe objectes de valor a la vista, dins del vehicle.
Si veu algú forçant el seu vehicle, no s’hi acoste, passe de llarg si és necessari. Sol·licite ajuda a la Policia sense que se n’assabente. Un delinqüent acorralat reaccionarà de forma agressiva si és necessari.
Circule per ciutat amb les finestretes i les portes tancades. Els semàfors són llocs ideals per a obrir-li la porta o introduir la mà per la finestreta i apoderar-se de qualsevol objecte de valor. Desconfie de les persones que se li aproximen mentres es trobe esperant que el semàfor es pose en verd.
Si patix una punxada, no pare en un lloc que no li oferisca confiança. És preferible continuar fins a un lloc concorregut, encara que siga a costa de patir algun dany en la llanda, perquè sempre serà més greu patir un assalt sobre la nostra persona.

 

UTILITZACIÓ DE CAIXERS AUTOMÀTICS

Recorde que sempre és més prudent utilitzar els caixers automàtics en llocs concorreguts i a hores del dia concorregudes, que durant la nit o en llocs aïllats.
No accepte mai ajuda d’un desconegut en un caixer automàtic.
Vigile que no hi ha persones en les proximitats mentres introduïx les dades en el caixer, és aconsellable col·locar la mà tapant el teclat, especialment quan s’introduïx el codi secret.
No òbriga la cartera confiat davant del caixer automàtic, evite que altres persones que es troben en les proximitats puguen veure les seues targetes o el seus diners. Mai  noconeixerà les intencions de les persones desconegudes.

Recorde que davant de qualsevol emergència pot cridar gratis al número 112, des de qualsevol telèfon mòbil o fix, on serà atés les 24 hores del dia, i rebrà l’ajuda que, si és el cas, necessite.