La diversitat funcional també és productiva

El centre Ocupacional de Discapacitats de Xirivella promou activitats útils i remunerades entre els seus interns

(Xirivella, 03/12/19) La diversitat funcional no és incompatible amb la utilitat social i la capacitat per a generar ingressos. Que els ho diguen si no a les 32 persones funcionalment diverses que cada dia acudeixen al Centre Ocupacional de Discapacitats de Xirivella. Gràcies a diferents convenis de col·laboració signats amb diferents empreses, aquestes persones, les edats de les quals oscil·len entre els 22 i els 68 anys, realitzen activitats molt apreciades en el difícil món de l’oferta i la demanda.

Quan arriben cada matí es posen a la feina amb els diferents materials amb els quals treballen: paper usat, fusta, taulells… Amb tot això i la seua pròpia voluntat aconsegueixen resultats més que notables: agendes fetes amb paper reciclat, llibretes d’anotació personal, cofres de fusta o dissenys de trencadís que es poden veure en els establiments d’un conegut supermercat. No reben un salari periòdic pel seu esforç però sí que els arriben quantitats de diners suficients com per a satisfer les seues expectatives. L’any passat el fruit del seu treball els va portar tres dies a Madrid per a gaudir del musical ‘El Rey León’. I l’any pròxim gastaran els seus estalvis en tres fabulosos dies de descans en un hotel de la costa castellonenca.

“Es tracta de reafirmar la seua autoestima i la seua autonomia ajudant-los a sentir-se útils i membres actius de la societat”, ha declarat Roberto Romero, regidor de Serveis Socials, després de visitar el centre en el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional. “Naturalment el seu temps ací no es resumeix només al treball; disposen també d’assistència psicològica, fisioteràpia, classes de respiració i altres activitats adaptades al grau de disfunció de cadascú”, postil·la Romero.

Aquest 3 de desembre ha sigut un dia especial. Han tingut la Jornada de Portes Obertes que enguany compleix la seua segona edició. Per a elles i ells ha sigut un plaer exercir d’amfitrions i mostrar als visitants els seus tallers, les seues matèries primeres, les seues eines de treball, els seus llibres, el seu menjador… Han pogut ensenyar també el seu Betlem, que tant d’esforç costa muntar arribat el Nadal. S’han sentit importants, en definitiva.