Xirivella consciencia l’alumnat d’ESO contra el masclisme

Tres tallers impartits al Centre Jove expliquen com identificar actituds i llenguatges contraris a la Igualtat

Amb l’eslògan “Xirivella actua contra el masclisme, i tu?”, l’Ajuntament de Xirivella ha posat en marxa una sèrie d’activitats programades pel Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència de Gènere, que se celebra el pròxim 25 de novembre. Dins d’aquesta campanya, entre hui i demà, tot l’alumnat de 2n d’ESO de Xirivella passarà pels tres tallers que s’estan impartint al Centre Jove amb la finalitat d’identificar actituds i llenguatges contraris a la igualtat.

La primera d’aquestes accions és el taller al voltant de l’exposició “No em toques el WhatsApp”, una mostra enfocada a la identificació de comportaments sexistes promoguda per l’IVAJ. El taller ensenya l’alumnat a detectar els estereotips de gènere i les actituds masclistes de control i sotmetiment de la voluntat de les dones a través del WhatsApp.

La segona de les activitats, el Taller Multimèdia, proporciona a les i els estudiants eines per a identificar el sexisme en Internet i el masclisme inherent a les cerques de Google. Per exemple, l’alumnat pot comprovar com, davant un mateix criteri de cerca, Google reacciona de forma diferent si li demanes informació sobre el gènere masculí o el femení. Així mateix, en aquest taller s’ensenya l’alumnat a reconèixer el llenguatge masclista present en les xarxes socials i en els mitjans de comunicació, i a identificar un titular, un tuit o una publicació en Facebook o Instagram contraris als criteris d’igualtat. Un exemple del material analitzat seria aquest titular, publicat temps enrere per un mitjà de comunicació: «Messi, Higuain y una mujer, candidatos al mejor gol del año en Europa».

Per últim, al Taller Musical, l’alumnat aprèn a reconèixer el llenguatge masclista ocult en la música que consumeixen joves i adolescents, així com el llenguatge que incita a la violència o el sotmetiment de la dona en l’àmbit de la parella o les relacions d’amistat. Els tres tallers de sensibilització estan dissenyats i coordinats pel Centre Jove en col·laboració amb la Casa de la Dona i els centres educatius del municipi.

 

 

Durant aquesta setmana hi ha programades altres iniciatives amb motiu del Dia Internacional per la Eliminació de la Violència de Gènere, com ara la campanya de conscienciació ciutadana contra el masclisme, que ha omplit els carrers de Xirivella de cartells per la igualtat.

El pròxim dijous, 21 de novembre, a les 19 hores, Xirivella acull una manifestació contra la violència cap a les dones, amb eixida a la plaça d’Espanya i recorregut fins a la plaça de la Concòrdia.

Els actes centrals de la campanya estan programats per al dilluns, 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eliminació de les violències contra les Dones. La jornada s’iniciarà a primera hora del matí amb una concentració a l’entrada de cada centre educatiu del municipi. A més, de 10 a 12,30 hores, es durà a terme “La plaça de la Igualtat”, amb activitats diverses en la porta de l’Ajuntament, un projecte a càrrec de la Casa de la Dona, el Centre Jove i les Biblioteques Públiques.