Xirivella formarà a la ciutadania en aptitud i tràmits digitals

L’Ajuntament de Xirivella impulsarà després del mes d’agost diverses jornades formatives orientades a la capacitació digital i la relació telemàtica amb les administracions públiques. Seran cursos gratuïts i oberts a la ciutadania en els quals s’educarà en matèria de Transparència, coneixement de la gestió municipal i dret d’accés a la informació. L’oportunitat d’aquesta mena de cicles formatius és innegable tenint en compte del pes creixent de les interaccions digitals que la pandèmia ha imposat en els últims mesos. D’altra banda, cal recordar que la Llei de Procediment Administratiu Comú, aprovada en 2015, regula el dret de les persones a relacionar-se per mitjans electrònics amb l’Administració, la qual cosa evita desplaçaments i esperes no desitjades. Aqueixa mateixa llei estableix la relació electrònica com a preceptiva o obligada a partir d’octubre per a professionals i persones jurídiques.

Les jornades, previstes per a la segona quinzena de setembre, s’obrin a particulars, comerciants, associacions, etc., sense límits d’edat o coneixements. El públic assistent rebrà capacitació en signatura digital, clave PIN, DNI electrònic, certificats emesos per agències oficials, còpies de seguretat, autofirma i gestió de tràmits en les pàgines web de les diferents administracions. En clau municipal, s’emfatitzarà el correcte ús de la carpeta ciutadana, la bústia de notificacions i els accessos a la seu electrònica. “La pandèmia ha introduït la digitalització en les nostres vides de manera abrupta, sense temps de reacció”, reflexiona Águeda Ferrandis, regidora de Transparència i Informació. “La capacitat de resposta de cadascú ha depés de les seues aptituds tecnològiques i la seua facilitat per a adquirir a tot córrer nous registres. Amb aquest curs pretenem reduir la bretxa entre ciutadans més o menys avançats en llenguatge digital perquè ningú se senta desprotegit”, conclou.

L’Ajuntament de Xirivella ha programat, en principi, cinc jornades formatives per a grups de quinze persones, amb sessions de tres hores de duració. Els dies previstos són el 14, 16, 17, 21 i 23 de setembre. Per a facilitar l’assistència de persones de qualsevol barri del municipi, s’habilitaran diversos centres municipals: Centre Jove, Centre Ernest Lluch, Casa de la Dóna i la Tinença d’Alcaldia del Barri de la Llum. En funció de l’acolliment i la demanda, l’Ajuntament no descarta realitzar noves convocatòries. El període d’inscripció estarà obert des de l’1 al 7 de setembre i el públic assistent haurà d’acudir a les sessions amb els seus propis dispositius electrònics, la qual cosa facilita l’aprenentatge i la pràctica posterior.